Als ik mijn klanten observeer tijdens onze boksworkshop valt het me iedere keer weer op hoe puur hun reactie is. Boksen pelt ze helemaal af tot wie ze werkelijk zijn. Neem bijvoorbeeld Arnoud. Hij is manager van een administratieve afdeling. Baalt van zichzelf omdat hij geen beslissingen durft te nemen, zijn oren laat hangen naar zijn medewerkers en bij zijn baas nooit echt durft door te drukken. Presteert hij daardoor slecht? Niet echt, maar het kan veel beter. Hij probeert het iedereen naar de zin te maken. Het probleem is vooral ook dat hij zijn eigen gedrag afkeurt. Hoe bokst Arnoud dan?
Hij luistert in ieder geval goed naar de instructie van Avi, onze bokscoach. Arnoud probeert voorzichtig en zorgvuldig de aanwijzingen op te volgen. Reageert geërgerd als hij het fout doet. Hij slaat op commando gecontroleerd in de bokskussens van de coach. Zou hij op deze manier ooit een bokswedstrijd kunnen winnen? Ik denk het van niet. Er zit nog zo veel potentie in Arnoud, dat er maar niet uit lijkt te komen.
Aan het eind van de les trekt hij venijnig met zijn mond en slaat er met ogenschijnlijk meer zelfvertrouwen op los. Als hij bij onze nabespreking zichzelf op de film terugziet, vindt hij dat niet prettig. Hij herkent zichzelf niet in die fanatieke bokser. Er is nog een weg te gaan.
Wij zien een correlatie tussen de bokser in de ring en de manager op zijn afdeling. Het presteren bijvoorbeeld vraagt om een fit en gezond lichaam. Wie teveel kilo’s mee moet zeulen, maakt het zichzelf moeilijker dan nodig. Een beetje stress is goed, maar werkt verlammend als het niveau boven je draagkracht uit komt. In een boksring laat je dat wel uit je hoofd, dus waarom zou je op de werkvloer ook niet gebruik maken van een optimale conditie om tot topprestaties te komen?
Welke regels volgt de bokser nog meer? En wat zouden wij als managers daarvan kunnen leren?
Avi, onze bokscoach, geeft 6 waardevolle tips:
- Bereid je voor en maak trainingsuren. Probeer die situaties waarin de zenuwen je de baas worden te simuleren. Oefenen geeft de mogelijkheid om feedback te krijgen, het te ervaren en ervan te leren. Je zult zien dat het stressniveau daalt en je hoofd veel rustiger blijft om helder na te denken.
- Werk aan je uitstraling. De manier waarop je de vergadering inloopt geeft direct aan dat je weet waar je het over gaat hebben, dat je niet met lege handen naar huis gaat. Voor de wedstrijd is begonnen sta je al met 1-0 voor.
- Let op je ademhaling. Stress en spanning vreten energie, veel meer dan nodig. Essentieel hierbij is je ademhaling. Boksers stoten adem uit bij elke actie, dat geeft ontspanning en spanning tegelijkertijd.
- Creëer een time-out om na te denken en op adem te komen. Tijdens het gevecht kan je afstand nemen van je tegenstander. Hiermee zoek je een eigen comfortzone op en creëer je tijd om de strategie te bepalen en te ontspannen. Stel een plaspauze voor in de vergadering op een tactisch moment.
- Vermijd negatieve gedachtes. Ga ervan uit dat je een kans hebt om te winnen, mits je je hoofd koel houdt en scherp blijft nadenken. Vertrouw op de vele trainingsuren die je in de voorbereiding hebt gemaakt.
- Neem risico’s. Je kunt nooit winnen met alleen een perfecte verdediging. Maak duidelijk wat je wel en niet wilt. Durf je verdediging te verlaten en ga de aanval in. Neem initiatief als er ruimte komt of creëer je eigen ruimte voor een aanval.
In ons programma Personal Leadership in Business by Boxing gebruiken we inzichten, technieken en trainingen uit de bokswereld, fitness, yoga én executive coaching om de druk, verwachtingen en persoonlijke aanslagen die werk met zich meebrengt te kunnen omzetten in een gezonde duurzame balans. Het programma is in te vullen vanaf enkele trainingen en sessies tot een uitgebreid traject van een half jaar. Wil je meer weten of een kennismakingssessie, stuur mij een bericht.