Mijn laatste experiment was in de zomer van 2015. Ik plan al een paar jaar vier weken ‘open space’ in mijn agenda om te doen waar ik normaal gesproken niet aan toe kom. Niets mooier dan al die gedachten over de invulling ervan in de periode vóór die zomerbreak.
Afgelopen jaar wist ik het opeens. Ik zou als een topsporter gaan kickboksen in Thailand. Nog voordat ik achter mijn rollator zou lopen. Eigenlijk is het al veel te laat, want als je slim bent doe je dit zo tussen je 18e en 35e. Maar ik voel me nog goed, dus waarom niet.
Zo gezegd, zo gedaan. En ik moet eerlijk zeggen: het was geweldig. Elke dag 2,5 uur intensieve training. Nou ja, bijna elke dag, want veel op het strand liggen en massages hielden mij op de been. Topsport voor iemand die de 50 al even in het gezicht kan kijken.
De atmosfeer, de cultuur en het relaxte van Thailand brachten mij zover dat ik ’s ochtends ging mediteren. Op het strand, met m’n handdoekje, ‘s ochtends net na zonsopgang. De oefeningen die ik ooit in een stilteweek in Frankrijk had geleerd, deed ik vol verve. Het is een Tibetaanse yoga (Kum Nye), langzaam, met de nadruk op je ademhaling, simpel en effectief. En als toetje een kwartier stil zitten, mediteren.
Tot op heden had ik vaker pogingen gedaan om een dergelijk ochtendritueel ingebakken te krijgen, maar dat lukte niet. Vroeger ervoor opstaan, bah. ‘s Avonds? Te moe. Overdag? Geen tijd.
Nu lukte het wel en nog steeds doe ik deze oefeningen zo’n drie kwartier voor of na mijn ontbijt.
Wat levert mij dit ritueel op, een paar maanden na die Thailand trip? Eigenlijk heel veel. Ik zal de opbrengsten eens op een rijtje zetten aan de hand van een artikel over de effecten van Yoga dat ik onlangs las:
Kracht
De staande houdingen versterken onder andere mijn hamstrings en quadriceps. Als ik langzaam vooroverbuig, voel ik alle spieren aanspannen en werken. De ontspanning daarna is dan ook heerlijk. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd, geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.
Houding
Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding en door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Dit voel ik door de hele dag heen. Bij wandelen, maar vooral ook bij zittend werk.
Ademhaling
Tijdens mijn oefeningen let ik goed op een ontspannen en diepe ademhaling. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert mijn longcapaciteit, waardoor bijvoorbeeld sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren.
Stress
Ik voel mij kalmer en minder gespannen na zo’n ochtendsessie. Ik probeer door meditatie mijn gedachten ‘leeg’ te maken om op die manier tot rust te komen. Iets wat trouwens ook een voortdurende frustratie is. Voor je het weet, neem je de tijd om eens lekker over je werk na te denken. Loslaten en accepteren. Niet zo heel makkelijk.
Er zijn aanwijzingen dat er biochemische reacties optreden in het lichaam die zorgen voor minder stress. Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat. Ook wordt gedacht dat het hormoon oxytocine wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen. Het is bij mij niet zo dat ik mijn klanten direct om de hals vlieg, maar enige mildheid en verbondenheid ervaar ik zeker wel.
Stemming
Maar het mooiste vind ik nog wel die paar momentjes waarop een diepe zucht mij spontaan overvalt en ik mij ineens bewust ben van het geluk in mijn leven. Ik denk dat ik nu meer op ‘voelen’ sta dan daarvoor.